Održano atletsko takmičenje za srednje škole – EduXFit

  • 05. mart 2014.


U subotu u Hali 1 Novosadskog sajma održano je finale atletskog takmičenja u višeboju za srednje škole - „EduXfit“ u organizaciji Saveza za školski sport Vojvodine i Univerzitets Edukons. Na finalnom takmičenju učestvovalo je preko pedeset maturanata iz osamnaest vojvođanskih srednjih škola koji su prethodno prošli kvalifikaciona školska takmičenja.
Za najbolje srednjoškolce, tačnije za prva tri osvojena mesta, Univerzitet Edukons je obezbedio nagrade u vidu popusta za školarinu i to 30% za treće mesto, 50% za drugo i besplatnu godišnju školarinu za prvo. Najboljim atletičarima na ovom takmičenju nagrade je uručila Podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, gospođa Aleksandra Ristić, koja je naglasila da je razvoj školskog sporta veoma važan za razvoj kako dece osnovnoškolskog uzrasta, tako i srednjoškolaca.
- Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u saradnji sa Savezom za školski sport i drugim relevantnim institucijama je predložio „Strategiju razvoja školskog sporta u AP Vojvodini“ koja je usvojena jednoglasno od strane Skupštine AP Vojvodine krajem prošle godine i Akcioni plan koji je usvojila Vlada AP Vojvodine ove godine. Deo ove Strategije se odnosi na učenike osnovnih škola u smislu vraćanja sportskih sekcija u redovnu nastavu vannastavnih aktivnosti, poboljšanje kvaliteta fizičkog vaspitanja i povećavanje sportskog sadržaja koji se nude kroz sekcije.

Savez za školski sport je imao posebnu ulogu zato što je uz njegovu pomoć sistem školskih takmičenja osvežen u smisli školskog programa „Plus“ koji podrazumeva takmičenja u bazičnim sportovima za niže uzraste, tačnije za decu od prvog do četvrtog razreda koja su vrlo često zapostavljena u ovom predmetu.
Sa druge strane, Savez za školski sport je pokrenuo ovu aktivnost koja obuhvata srednjoškolsku populaciju, što je po našem mišljenju vrlo dobro i veoma nam je značajno, s obzirom da oni nisu obuhvaćeni Strategijom razvoja školskog sporta u AP Vojvodini. Ovo takmičenje predstavlja jedan specifičan način vežbanja na poligonima koji je možda bliži deci mlađih uzrasta, ali je veoma popularan i među starijim đacima.
Ovom prilikom želim da se zahvalim Savezu za školski sport, predsedniku gospodinu Mihailu Dudašu i generalnoj sekretarki gospođi Jasni Đukić na čiju je inicijativu osmišljen ovaj program i Univerzitetu Edukonsu na nagradam koje su obezbedili za srednjoškolce. Ovo je lep način da se sport popularizuje među omladinom što nam je svima veoma značajno – rekla je Podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, gospođa Aleksandra Risitić.

DOKUMENTA
Pravilnik
Rezultati muškarci
Rezultati devojke