DPFV

DRUŠTVO PEDAGOGA FIZIČKOG VASPITANJA VOJVODINE je nestranačka organizacija pedagoga fizičke kulture, koja se bavi unapređenjem kvaliteta nastave fizičkog vaspitanja i sporta u školama, promocija zdravlja i zdravog načina života, unapređenje metoda i prakse fizičkog vaspitanja, podrška i stručno usavršavanje nastavnika u školama. Dalje

DrPedagoga-transparent 

градоначелникInicijativa za održavanje Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, ili skraćeno SOŠOV, pokrenuta je još 1969. godine, a već naredne održana je i prva Olimpijada u Novom Sadu i to sa četiri hiljade i petsto učesnika koji su se takmičili u jedanaest sportova. Pre četiri godine, SOŠOV je posle dve i po decenije pauze održan u Somboru, a ove godine vratio se u Novi Sad gde će se u novosadskoj hali „SPENS“ od 17. do 20. maja takmičiti najviše učesnika do sada u rekordnih četrnaest sportova. Osmi po redu SOŠOV predstavlja najmasovnije školsko takmičenje u Srbiji ove godine.

 Prilikom svečanosti otvaranja SOŠOV-a, imali smo priliku da razgovaramo sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem, kao i sa predsednikom Saveza za školski sport Vojvodine i proslavljenim atletičarom, Mihailom Dudašem. Naši sagovornici bili su i jedan od pokrovitelja SOŠOV-a, Vladimir Batez, kao i direktor 8. SOŠOV-a, Branko Vujović.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na budućnost koju predstavljaju deca koja se bave školskim sportom, dok je napomenuo da je druženje i sport zapravo dobitna kombinacija:

Za mene, SOŠOV je najznačajniji i najveći sportski događaj u Novom Sadu. Ovo predstavlja zalog za budućnost naše države, ova prelepa slika koju smo čekali preko dvadeset godina. Više od četiri i po hiljade dece došlo je ovde da se bave sportom, ali ne samo da se bave sportom, već i da se druže. Oni su šampioni koju su dokaz da će u ovoj državi biti bolje, a ovu sliku želimo da vidimo u svim sportskim dvoranama širom Vojvodine i Srbije. Ovo je razlog zašto je Grad Novi Sad doneo odluku pre više od godinu dana da školske sale moraju da budu otvorene bar dva dana nedeljno za besplatno bavljenje školskim sportom za đake svih škola. Mora da se posvećuje pažnja ovoj deci. Ova deca su ozbiljni ljudi i sutra će biti lideri u različitim aspektima života.

Direktor osmog SOŠOVA, Branko Vujović, imao je samo reči hvale što se tiče organizacije ove manifestacije:

Pre svega, mislim da smo deo očekivanja već ispunili i da je otvaranje organizovano na sjajan način. Sistem organizacije je takođe postavljen na najbolji mogući način pomoću koordinatora gradskih saveza, koordinatora saveza za školski sport, organizacionog odbora i tako smo napravili jednu dobru mrežu organizacije. Razlika između prethodnih Olimpijada i ove je u tome što je ovogodišnja najveća do sada. Sedamdesetih godina smo imali Olimpijadu sa 3000 učesnika, dok sada imamo više od četiri i po hiljade učesnika. Ono što je vrlo važno napomenuti je da je ovo jedna od najvećih manifestacija ikada organizovanih u Vojvodini po broju učesnika, profesora, volontera, redarske službe...Više od šest hiljada aktivnih učesnika uključujući i đake reportere učestvuje u organizaciji ove manifestacije.

Jedan od pokrovitelja ovogodišnjeg SOŠOV-a, Vladimir Batez, objasnio je bitnu ulogu pokrajinske vlade i Grada Novog Sada u finansijskoj podršci da se održi ovakav vid sportske manifestacije. Takođe, govorio je i o daljim ciljevima u školskom sportu po završetku ovogodišnjeg SOŠOV-a:

SOŠOV je pokrajinsko takmičenje koje ima izuzetno dugu tradiciju i posle pauze od 25 godina je revitalizovano Olimpijadom u Somboru 2014. godine gde smo imali uključene samo đake osnovnih škola i oko 1700 učesnika u 10 sportova, dok smo ove godine uključili i srednje škole i samom tom činjenicom sam broj učesnika se povećao, kao i broj profesora kojih ove godine imo oko hiljadu. Mi smo dugo radili na tome da sve bude u najvoljem redu i da podržimo taj događaj. Tako da zahvalnost ide pre svega pokrajinskoj vladi, Gradu Novom Sadu koji su izdvojili ozbiljan budžet za organizaciju ovog takmičenja, a mi smo zadovoljni što vidimo ovoliko srećne dece koja se nalaze na ulazima prema „ SPENSU“, prepunih pozitivne energije. Ono što je cilj je da po završetku SOŠOV-a izvršimo jednu ozbiljnu analizu koliko je dece iz svih škola Vojvodine procentualno učestvovalo. Za sledeća školska takmičenja, koja su baza našeg sporta, probaćemo da ivedemo što veći broj procenata dece, ne samo zbog takmičenja, nego i zbog njihovog razvoja. Samim završetkom SOŠOV-a obaramo sve rekorde i po kvalitetu i organizaciji samog događaja, a mi ćemo nastaviti što bolje da radimo kako bismo pripremili napredak sistema školskog sporta za naredne godine.

Mihail Dudaš, naš proslavljeni atletičar, ovoga puta u ulozi predsednika Saveza za školski sport Vojvodine, govorio je o očekivanjima od ovogodišnje Olimpijade, kao i o takmičarskom značaju SOŠOV-a:

S obzirom na to da sam i u prošlom SOŠOV-u koji je revitalizovan, učestvovao i bio takođe predsednik Saveza za školski sport Vojvodine, smatram da je ovaj za jednu klasu viši i izuzetno mi je drago što je tako i što napredujemo. Ove godine moja očekivanja od SOŠOV-a biće da deca uživaju, da se druže, da nauče šta je olimpijada, i da se u skladu sa tim i ponašaju tako. Svi ćemo uživati, u to sam siguran. Nisu bitna samo odličja, ona su samo sticaj okolnosti toga ko je najbolji, ali naravno da svi treba da se trude da pobede, što je i poenta sporta u jednom određenom momentu. Najbitnije je ono iskustvo koje nose sa sobom, koje u budućnosti mogu iskoristiti na velikim Olimpijskim igrama.
Vuk – Miloš Petrović
Gimnazija „Svetozar Marković“ Novi Sad
Mentor: Milena Maričić

Đaci reporteri izveštavaju